Frequently Asked Questions

Je vindt mogelijk het antwoord in de probleemoplossingssectie van je gebruikershandleiding, of in onze veelgestelde vragen hieronder. Als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden, gebruik dan de contactgegevens onderaan de pagina om contact met ons op te nemen.

Klantenservice en ondersteuning

Voor ondersteuning kun je contact opnemen via e-mail op info@tenscare.nl

Algemene vragen

TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) is een methode voor pijnverlichting die gebruikmaakt van een mild elektrisch stroompje. Het vermindert pijn signalen naar de hersenen en helpt bij het ontspannen van spieren.

EMS (Elektrische Spierstimulatie) stimuleert spiercontracties met elektrische impulsen om zwakke spieren te versterken en te herstellen.

Vragen over gebruik en veiligheid

Gebruik van TENS wordt afgeraden bij hartpacemakers of hartritmeproblemen, epilepsie, tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap, tijdens het rijden of bedienen van machines, bij acute, koortsende of infectieziekten, en om ongediagnosticeerde pijn te maskeren of te verlichten.

Productvragen

Het apparaat wekelijks schoonmaken met een alcoholvrije antibacteriële doek zoals TensCare – Clinell alcoholvrije of een lichtvochtig doekje met warm zeepwater. Niet onderdompelen in vloeistof. Droog bewaren in de meegeleverde opbergzak op een koele, droge plaats.

Als je problemen hebt met je apparaat, raden we je aan het gedeelte over het oplossen van problemen in je handleiding te raadplegen, aangezien de meeste problemen met behulp van deze handleiding kunnen worden opgelost.

Als dit niet helpt, heb je misschien nieuwe kabels of andere vervangende onderdelen nodig. Wij raden aan om de kabels om de 3-6 maanden te vervangen. U kunt alle TensCare accessoires vinden op onze website of neem contact met ons op als u niet zeker weet wat u nodig hebt.

Als de problemen aanhouden of als u onlangs uw accessoires hebt vervangen, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder. Alle apparaten worden geleverd met een garantie op het apparaat zelf, en in het geval van een defect binnen de garantieperiode zullen wij uw apparaat gratis repareren of vervangen.


Bij de elektrodenpads vindt u een handige plaatsingsgids. Klik hier om digitaal te bekijken.

Bij TensCare hechten we veel waarde aan het aanbieden van een divers assortiment elektroden, variërend in grootte en vorm, om aan al uw behoeften, behandelingstypes en lichaamszones te voldoen.

Vierkante elektroden zijn uitstekend voor algemeen gebruik en werken goed bij de meeste behandelingen. Maar als u specifieke gebieden zoals handen, voeten of het gezicht wilt behandelen, raden we kleinere elektroden aan, zoals onze E-CM25 cirkelvormige elektroden. Voor grotere behandelgebieden, zoals de rug, kunt u overwegen om grotere elektroden te gebruiken, zoals onze 50×100 elektroden of Vlinder elektroden.

Daarnaast bieden we ook draagbare elektroden aan, zoals de iGlove, iSock en KneeStim. U kunt ons volledige assortiment elektroden bekijken, samen met gedetailleerde beschrijvingen van hun gebruik, voor meer informatie over de verschillende beschikbare typen.

Zwangerschap

TENS-apparaten voor gebruik tijdens de bevalling hebben een uitstekende reputatie als een van de veiligste en meest effectieve vormen van moderne pijnbestrijding voor vrouwen die bevallen. Verloskundigen raden TENS machines aan vanwege de veilige gebruikservaring die het biedt. Het stelt moeders in staat om tijdens de bevalling mobiel en rechtop te blijven, wat de indaling en ontsluiting kan bevorderen. Tegelijkertijd biedt het een meer natuurlijke vorm van pijnverlichting zonder medicatie.

Voor dit type pijnbestrijding worden vier elektroden op de rug geplaatst: twee net onder de bh-lijn en twee op de onderrug. Deze elektroden zenden zachte elektrische impulsen uit langs de ruggenwervels, waardoor pijnsignalen die tijdens de bevalling naar de hersenen worden gestuurd, worden geblokkeerd.

Onze zwangerschap TENS-apparaten maken nog steeds gebruik van TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) om pijn te verlichten. Ze helpen het lichaam natuurlijke pijnstillers, bekend als endorfines, vrij te geven en blokkeren tegelijkertijd pijnsignalen naar de hersenen.

Wat onze zwangerschaps-TENS-apparaten onderscheidt van generieke TENS-apparaten zijn de vooraf ingestelde programma’s die speciaal zijn ontworpen voor elke fase van de bevalling, waardoor effectieve pijnverlichting mogelijk is. Daarnaast hebben we een programma dat in combinatie met onze borstkompressen de melkproductie kan stimuleren en op peil kan houden.

Bovendien beschikken onze apparaten over een handige boost-knop, waarmee gebruikers de intensiteit snel kunnen verhogen voor extra pijnverlichting tijdens de weeën. De Perfect Mama+ variant biedt zelfs een speciale weeëntimer om je voortgang bij te houden, evenals een bevallingslogboek om de totale duur van de bevalling bij te houden.

De risico’s voor ongeboren baby’s en de effecten op de foetale ontwikkeling bij het gebruik van TENS vóór 37 weken zwangerschap zijn niet bekend. Daarom raden we het gebruik van een TENS-apparaat niet aan voordat je deze fase van de zwangerschap hebt bereikt.

Na 37 weken zwangerschap kun je echter TENS veilig gebruiken om rugpijn te verlichten en als een medicijnvrije alternatieve vorm van pijnverlichting tijdens de bevalling.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je het TENS-apparaat niet op de buik moet gebruiken in de latere stadia van de zwangerschap. Als je onverwachte weeën ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en neem contact op met uw verloskundige.

We bieden momenteel geen verhuur van TENS-machines aan voor tijdens de bevalling. We hebben echter een uitstekend aanbod van Zwangerschaps TENS-apparaten, zoals de bekroonde Perfect MamaTENS en Perfect Mama+. Hiermee kun je een gloednieuwe Zwangerschaps TENS-machine aanschaffen die je niet alleen kunt gebruiken tijdens de bevalling, maar ook voor langdurige pijnverlichting en het stimuleren van melkproductie na de geboorte. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het retourneren of op tijd terugsturen van het gehuurde apparaat.

Mocht je toch de voorkeur geven aan het huren van een TENS-machine, dan raden we je aan contact op te nemen met onze partner: https://copara.nl/product/huur-tenscare-mamatens-geboorte-tens-6-weken/ Zij kunnen je helpen met huurmogelijkheden voor TENS-apparaten tijdens de bevalling.

Incontinentie

Je kunt de korte blogpost hieronder lezen om te zien welk type incontinentie je hebt: Stress, Aandrang of Gemengd.

Welk type incontinentie heb ik?

Je moet altijd met je medisch adviseur of continentie-adviseur praten voordat je zelf incontinentie gaat behandelen.

EMS-incontinentiestimulatie werkt door middel van elektrische impulsen om spiersamentrekkingen in de bekkenbodem op te wekken om zwakke spieren te hertrainen, te versterken en te revalideren. Dit verbetert de symptomen van aandoeningen zoals urine- en ontlastingsincontinentie bij zowel mannen als vrouwen, erectiestoornissen, vroegtijdige zaadlozing en nog veel meer, en kan deze zelfs genezen.

Baarmoederhalskanker

In de gebruiksaanwijzing van onze bekkenbodemapparaten staat dat u deze niet mag gebruiken als u gediagnosticeerd of behandeld bent voor baarmoederhalskanker. Dit is omdat er geen onderzoek is gepubliceerd dat het effect van elektrische stroom op kwaadaardige of pre-kanker cellen aantoont, dus we kunnen het risico niet kwantificeren.

Het huidige professionele advies (zie www.electrotherapy.org) is dat elektrotherapie niet mag worden gebruikt door kwaadaardig weefsel.

Als je twijfelt, neem dan contact op met je medisch adviseur.

Verzakking

Als u een verzakking hebt, moet u uw medisch adviseur raadplegen voordat u een bekkenbodemtrainer gebruikt.

Een verhoogde spierspanning kan helpen om de verzakking in te dammen. Als de verzakking echter ernstig is, kan het sterk trainen van de spieren of het inbrengen van de probe verdere problemen veroorzaken voordat andere behandeling kan worden voltooid.

Een ernstige verzakking of graad 3 heeft de volgende symptomen:

 • Verergering van de verzakking
 • Urinaire incontinentie
 • Mogelijkheid om organen te voelen afdalen in de vagina
 • Pijn bij het zitten
 • Onvolledige stoelgang
 • Geen geslachtsgemeenschap kunnen hebben

Ja! We bieden apparaten die gebruikt kunnen worden voor zowel het verstevigen van de bekkenbodem als het verlichten van bekkenpijn zoals de UniCare.

Deze apparaten bevatten een pijnbestrijdingsprogramma dat speciaal is ontworpen voor chronische bekkenpijn, zoals;

 • Dysmenorroe (menstruatiepijn)
 • endometriose
 • Vulvodynie (pijn aan de vulva)
 • Symphysis Pubis (pijn mogelijk veroorzaakt door een scheefstand van het bekken)
 • Interstitiële Cystitis (blaaspijnsyndroom)
 • Chronische prostatitis
 • Chronisch bekkenpijnsyndroom (onverklaarde chronische bekkenpijn geassocieerd met irritatieve urineklachten en/of pijn in de lies, genitaliën of perineum in afwezigheid van pyurie en bacteriurie)

Ja! De Perfect PFE voor mannen kan gebruikt worden voor het verstevigen van de bekkenbodem via een anale sonde of elektroden. Studies tonen aan dat het verstevigen van de bekkenbodem erectiestoornissen en vroegtijdige ejaculatie kan verminderen en zelfs genezen.

Je kunt onze apparaten in elke positie gebruiken, maar de meesten vinden het comfortabeler om op de bank te leunen of in bed te liggen met de knieën iets opgetrokken.

Je kunt ook op je zij liggen met een kussen tussen je knieën als je dat comfortabeler vindt.

Het is belangrijk om een comfortabele houding te vinden voordat je begint met de 20 minuten durende sessies.

Hoe sterker de contractie, hoe meer oefeningen je doet en hoe sneller de spier in kracht toeneemt, je moet de stimulatie vrij sterk voelen om er zeker van te zijn dat je de spier goed traint. In principe moet je de kracht zo hoog zetten als je kunt verdragen. Je moet op zijn minst voelen dat de spier omhoog begint te trekken, dit is een goed niveau om je eerste sessie mee te beginnen. Als je echter voor het eerst een spier krachtig begint te trainen, kun je achteraf pijn krijgen.

Als je begint, kun je de kracht het beste vrij hoog instellen, maar de duur van de sessie beperken tot vijf of tien minuten. Als je de volgende dag geen pijn krijgt, kun je de kracht en duur geleidelijk opvoeren. Naarmate de spier sterker wordt, zul je merken dat je de kracht en duur kunt verhogen. Als je de kracht veel te hoog instelt, kun je de volgende dagen pijn krijgen.

Mensen verschillen in gevoeligheid voor elektrostimulatie – er zijn veel variabelen die invloed kunnen hebben op wat je voelt – maar de meeste mensen zullen niet veel voelen onder ongeveer 20,0, en sommigen zullen de maximale 99,5 gebruiken. Probeer voor het eerste gebruik de sonde vochtig te maken, in je hand te houden en de sterkte aan te passen om te zien hoe het voelt – vergeet niet dat je hand veel gevoeliger is dan je bekkenbodem.

Beauty, fitness en herstel

Microstroomstimulatie (MIC) is een vorm van elektrotherapie waarbij zeer kleine stroompjes elektriciteit worden gebruikt die nauwkeurig zijn afgesteld om de normale elektrische communicatie van het lichaam na te bootsen die op celniveau plaatsvindt.

Naarmate het lichaam ouder wordt, vertragen veel cellulaire processen. Microstroom helpt bij het stimuleren en herstellen van veel van de cellulaire processen die het lichaam gezond laten functioneren, zoals ATP-productie, eiwitsynthese, oxygenatie, ionenuitwisseling en opname van voedingsstoffen. De verbeteringen in cellulaire processen, verminderde ontsteking en verhoogde productie en integriteit van collageen helpen de tekenen van huidveroudering te verminderen.

TensCare’s Uniglo apparaat heeft een specifiek microstroomprogramma voor het gezicht. Regelmatig gebruik is belangrijk om resultaten te zien en te behouden, het aanbevolen behandelschema is één sessie, vijf dagen per week. Normaal gesproken duurt het ongeveer zes weken voordat je resultaten ziet.

In tegenstelling tot EMS genereert microstroom, omdat het zulke kleine elektriciteitsstromen levert, vaak geen gevoel of alleen een zacht tintelend gevoel.

Voordelen van elektrotherapie voor sport en fitness zijn onder andere:

 • Verbeterde spieruithoudingsvermogen en prestaties
 • Moeiteloze spiertraining ter ondersteuning van de versterking van bepaalde spieren of spiergroepen om de gewenste veranderingen in lichaamsverhoudingen te bereiken
 • Sporttraining – warming-up, kracht, snelheid, vermogen, weerstand, uithoudingsvermogen en herstel
 • Revalidatie voor blessures
 • Voorkomt spieratrofie
 • Verhoogde lokale bloedcirculatie
 • Spierspanning losmaken
 • Verbeteren van symptomen van spiervermoeidheid
 • Versnellen spierregeneratie na hoge spierprestaties

Kun je het antwoord dat je zoekt niet vinden?

WhatsApp